Munții Șureanu fac parte din Grupa Parâng a Carpaților Meridionali și au cel mai înalt vârf cu altitudinea de 2130 metri în Vârful lui Pătru. Înălțimile acestei subgrupe montane sunt medii și mici, fiind lipsiți de creste abrupte și de custuri glaciare, precum putem întâlni în Munții Parâng spre exemplu. De cealaltă parte, regăsim aici numeroase suprafețe de eroziune. Toate aceste aspecte ale reliefului fac din Munții Șureanu o alegere perfectă pentru turiștii și drumeții care își doresc să se bucure de ieșiri pe munte cu un grad de dificultate mediu sau chiar redus.


Pe de altă parte, datorită faptului ca în acest masiv montan nu regăsim cele mai mari altitudini din România și nici cele mai cunoscute lacuri glaciare, Munții Șureanu nu sunt neapărat printre alegerile preferate ale acelora care își doresc să pornească într-o drumeție pe munte. Însă acest lucru poate fi un mare avantaj pentru cei care iubesc liniștea naturii și pentru aceia care își doresc să se bucure de poteci de munte cât mai puțin umblate. Pe lângă liniște, Munții Șureanu oferă și peisaje minunate, precum cel al Lacului Șureanu. Acest lac situat în circul glaciar format în partea de est a Vârfului Șureanu este un loc magnific, fiind unul dintre principalele obiective pe care orice drumeț trebuie să le descopere atunci când pornește pe potecile acestor munți.


Pe lângă relieful glaciar pe care îl putem găsi în Munții Șureanu, această unitate montană „adăpostește” și o importantă suprafață de relief carstic definit prin forme extrem de atractive pentru turiști, forme de relief precum cheile formate în carst, numeroase peșteri, dar și doline. Printre cele mai atractive obiective de acest gen putem aminti Fundătura Ponorului, Peștera Cioclovina, Peștera Bolii, Peștera Șura Mare, Cheile Crivadiei sau Cheile Băniței. La toate aceste obiective naturale se adaugă cele mai importante atracții turistice din punct de vedere al istoriei din perioada dacilor, și anume fortificațiile dacice.


Dacă până acum nu ai reușit să ajungi în Munții Șureanu pentru drumeții și pentru a descoperi acest colț mirific de natură din Carpații Românești, un loc încărcat de istorie, atunci poate că a venit momentul să organizezi o viitoare ieșire pe munte. Indiferent dacă vrei să ajungi la fortificațiile dacice din Munții Orăștiei sau dacă vrei să te bucuri de natura deosebită a Munților Șureanu, atunci când te-ai hotărât să pornești pe potecile marcate ale acestor munți este bine să te informezi cât mai în detaliu și să ai cu tine o hartă pentru orientarea în teren. Mai mult, chiar înainte de a pleca de acasă este indicat să arunci o privire pe hărțile cu Munții Șureanu pentru a organiza cât mai eficient și cât mai în siguranță viitoarea ieșire pe munte.


Cunoscând cât este de important să te poți orienta corespunzător pe traseele de munte și cât este de important să poți avea o perspectivă asupra punctelor de intrare pe traseele marcate, echipa Munții:Carpați vine în întâmpinarea tuturor turiștilor, drumeților și a iubitorilor de natură cu un set de hărți dedicat Munților Șureanu. Setul de hărți acoperă arealul Munților Șureanu și arealul Munților Orăștie.


Acest set de hărți cuprinde o hartă turistică zonală foarte utilă acelora care nu au ajuns până acum în această regiune a României. Dacă harta zonală este o hartă cu informații generale, harta de drumeție este dedicată pentru organizarea drumețiilor în Munții Șureanu prin informațiile pe care le conține: trasee turistice marcate, principalele obiective turistice, dar și detalii privind topografia zonei. Nu în ultimul rând în setul de hărți propus de echipa Munții:Carpați pentru Munții Șureanu vei putea găsi o hartă pentru cicloturism. Aceasta se adresează acelor turiști pasionați de mountain bike și care își doresc să se bucure de traseele destinate pentru această activitate outdoor pe potecile din Șureanu.


Noutatea pe care o propun hărțile editate de Munții:Carpați se referă la perspectiva 3D. Astfel, pe lângă harta 2D, fiecare dintre hărțile regăsite în setul pentru Munții Șureanu are pe verso o hartă având perspectivă 3D, hartă care oferă în linii mari aceleași informații ca și harta 2D, însă cu o imagine mai realistă asupra aspectului oferit de relieful pe care urmează să îl parcurgi atunci când ai plecat în drumeție. Această perspectivă 3D este deopotrivă utilă mai ales pentru turiștii aflați la primele lor ture pe munte, dar și pentru pasionații de materiale cartografice. Nu în ultimul rând, hărțile 3D pot fi extrem de atractive pentru copii, aceste materiale cartografice putând fi foarte utile familiilor care au bucuria de a merge pe munte alături de copii.


Acest set de hărți pentru Munții Șureanu este completat de un minighid turistic Parâng – Șureanu, un minighid turistic ce prezintă principalele obiective turistice pe care un turist nu trebuie să le rateze atunci când este în drumeție sau atunci când ajunge în anumite comunități locale aflate la baza munților. Acestea fiind spuse, nu ne rămâne decât să te invităm să descoperi hărțile și minighidul turistic pentru Munții Șureanu editate de Munții:Carpați și să îți urăm poteci însorite!