Dacă te numeri printre pasionații de natură și de drumeții montane, atunci cu siguranță că Munții Parâng – Latoriței – Căpâțânii pot fi o destinație foarte inspirată. Munții Parâng se numără printre cele mai căutate masive montane din România pe întreaga durată a anului. Argumentele pentru acest lucru sunt diverse: de la numeroasele trasee turistice marcate, la numeroasele lacuri glaciare de o frumusețe aparte, la existența celui de-al patrulea vârf ca altitudine din România, Vf. Parângul Mare (2519 m), și până la posibilitatea de a practica sporturi de iarnă în lunile cu zăpadă pe crestele Parângului.
De cealaltă parte, Munții Latoriței și Munții Căpățânii sunt mai puțin cunoscuți drumeților și prin urmare multe dintre traseele turistice din acești munți sunt mai puțin umblate. Însă trebuie spus ca tocmai datorită faptului că Munții Latoriței și Munții Căpățânii sunt mai puțin cunoscuți și prezintă mai puțin interes pentru turismul de masă, aceste masive montane oferă o sălbăticie aparte și peisaje pline de mister pentru toți aceia care doresc să descopere la pas sau pe bicicletă natura, pădurile, râurile și pâraiele acestor munți.
Indiferent dacă îți dorești o drumeție pentru a „cuceri” cel mai înalt vârf din Munții Parâng sau dacă vrei să ajungi la unul dintre cele mai mari și spectaculoase lacuri glaciare din Carpații Românești, Lacul Gâlcescu, este recomandat ca înainte de a porni în drumeție, dar și atunci când te afli pe traseu, să urmărești pe o hartă cu traseele marcate pe care vrei să le parcurgi. Acest lucru este foarte important pentru a te putea bucura de o drumeție în siguranță, fără posibilitatea de a te rătăci și fără riscul de a opta pentru trasee marcate care sunt prea dificile sau prea lungi din perspectiva timpului necesar pentru a fi parcurse.
Cu atât mai mult, atunci când vine vorba despre drumețiile în masive montane mai puțin umblate, așa cum este cazul Munților Latoriței și Munților Căpățânii, este foarte important să te informezi cât mai bine cu privire la traseele pe care urmează să mergi. Pentru a veni în sprijinul turiștilor care în perioada următoare își doresc să descopere potecile din Munții Parâng – Latoriței – Căpățânii, echipa Munții:Carpați propune un set de hărți de drumeție care pot să facă din fiecare drumeție în acești munți una cu adevărat reușită. În acest set de hărți vei putea găsi o hartă turistică zonală pentru Munții Parâng – Latoriței – Căpățânii. Această hartă zonală prezintă regiunea unde sunt localizate aceste masive montane, dar și principalele căi de acces pentru a ajunge la baza masivelor montane de unde încep traseele turistice marcate.
Harta de drumeție redă aspectul reliefului surprins inclusiv prin curbe de nivel, acest lucru ajutând turiștii să înțeleagă mai bine dificultatea traseului turistic pe baza altitudinilor indicate de curbele de nivel. Pe harta de drumeție se regăsesc traseele turistice marcate, principalele obiective care merită a fi vizitate odată ce ai decis să vizitezi unele dintre aceste masive montane, dar și principalele localități sau puncte de intrare în traseu. Datorită faptului că harta editată de Munții:Carpați pentru aceste masive montane cuprinde atât Munții Parâng, cât și Munții Latoriței, dar și Munții Căpățânii, orice drumeț care este interesat să parcurgă cele mai multe dintre traseele turistice marcate și care își dorește să traverseze toate masivele montane trecând dintr-un masiv montan într-altul o poate face având certitudinea că va avea la îndemână informațiile pentru a se putea orienta atunci când este pe traseu.
Pentru a veni în întâmpinarea turiștilor care iubesc să descopere peisajele montane de pe bicicletă, echipa Munții:Carpați propune de asemenea o hartă pentru cicloturism. Această hartă este perfectă dacă vrei să îți iei bicicleta și să ajungi să parcurgi traseele turistice marcate accesibile pentru bicicletă. Pe lângă indicarea traseelor marcate și a principalelor obiective de văzut din Munții Parâng – Latoriței – Căpățânii, harta pentru cicloturism oferă și profile longitudinale pentru o parte dintre traseele marcate pentru cicloturism. Aceste profile longitudinale au rolul de a ajuta turiștii să își facă o idee asupra dificultății traseelor încă dinainte de a porni pe traseul respectiv.
Nu în ultimul rând, în cadrul produselor Munții:Carpați vei putea regăsi un mini-ghid turistic pentru Munții Parâng – Latoriței – Căpățânii și grupele montane vecine, Cindrel și Șureanu. Acest mini-ghid turistic prezintă pe scurt principalele atracții pe care în niciun caz nu trebuie să le ratezi atunci când alegi să descoperi frumusețile naturale ale acestor grupe montane, dar și atracțiile culturale sau istorice aflate în imediata vecinătate a munților. Cu un asemenea „arsenal” de materiale pentru organizarea drumețiilor chiar merită să te gândești la o ieșire pe munte în Munții Parâng – Latoriței – Căpățânii!