Situat între Munții Banatului și Munții Apuseni, Masivul Poiana Ruscă este identificat ca fiind o subgrupă de sine stătătoare a Carpaților Occidentali. Munții Poiana Ruscă oferă un peisaj aparte tuturor acelora care doresc să descopere o parte a Carpaților Românești care nu se află printre principalele destinații ale iubitorilor de munte și de natură. Chiar dacă nu surprind prin înălțimi foarte mari, vârful cel mai înalt fiind Vf. Padeș cu altitudinea de 1374 de metri, Munții Poiana Ruscă sunt mai degrabă o atracție prin prisma pitorescului pe care îl oferă, dar și prin prisma faptului că oferă posibilitatea de a te bucura de un colț de natură mai puțin aglomerat comparativ cu alte masive montane din Carpații Românești.


Datorită localizării Munții Poiana Ruscă sunt accesibili atât din județul Timiș, cât și din județul Hunedoara, dar și din județul Caraș-Severin. Dinspre județul Timiș se poate ajunge în Munții Poiana Ruscă urmând drumul Transluncani, un drum spectaculos. Tot în județul Timiș regăsim și Peștera Românești, cunoscută pentru concertul anual organizat de Filarmonica Banatul în interiorul peșterii. De asemenea, traseul către Vf. Padeș pornește din județul Timiș, fie că punctul de pornire spre „acoperișul” Munților Poiana Ruscă este din valea Luncanilor, fie că se pornește dinspre Nădrag. Județul Hunedoara înseamnă pentru Munții Poiana Ruscă accesul în Ținutul Pădurenilor, un ținut extrem de pitoresc printr-un peisaj preponderent forestier, cu numeroase chei și peșteri formate în calcare, dar și prin tradițiile, obiceiurile și cultura comunităților locale care trăiesc aici. Accesul spre Munții Poiana Ruscă dinspre județul Caraș-Severin se face prin zona Rușchița, acolo unde regăsim celebra marmură de Rușchița. De altfel în Munții Poiana Ruscă regăsim și alte zone recunoscute pentru marmură, precum satul Alun.


Tocmai datorită faptului ca Munții Poiana Ruscă nu se numără printre zonele montane cele mai cunoscute din România, organizarea unei drumeții în acest masiv montan trebuie să fie documentată cât mai teminic și trebuie să aibă la bază surse cartografice cu informații cât mai detaliate. Pentru a încuraja turismul montan, drumețiile și cicloturismul în Munții Poiana Ruscă, echipa Munții:Carpați a editat un set de hărți pentru drumeție și cicloturism pentru toți aceia care își doresc să descopere acest masiv montan la pas sau pe bicicletă. Harta de drumeție pentru Munții Poiana Ruscă poate fi regăsită atât din perspectivă 2D, cât și din perspectivă 3D. Aceste reprezentări cartografice redau principalele trasee turistice și principalele puncte de interes pe care le poți descoperi atunci când pornești într-o drumeție prin acești munți. Perspectiva 3D aduce mai multă informație cu privire la altitudinile regăsite în acești munți și oferă drumețului o detalii referitoare la relieful pe care urmează să-l străbată în momentul în care pornește pe traseu.


Datorită faptului ca Munții Poiana Ruscă oferă în cea mai mare parte poteci și trasee fără pante abrupte, dar și datorită faptului că numeroase trasee urmează drumuri forestiere și de căruță, accesul pe biciclete pe traseele din acest masiv montan este unul la îndemână. Mai mult, există chiar posibilitatea de a traversa acest masiv montan pe bicicletă. Tocmai pentru a veni în sprijinul acelor turiști dornici să descopere frumusețile Munților Poiana Ruscă din șaua bicicletor, hărțile cicloturistice realizate de Munții:Carpați își doresc să ofere pasionaților de cicloturism cât mai multe informații cu privire la traseele care pot fi urmate și cu privire la dificultatea unora dintre aceste trasee. În acest sens hărțile cicloturistice includ inclusiv câteva profile reprezentând diferența de nivel pe traseele pentru bicicletă din Munții Poiana Ruscă. La fel ca și în cazul hărților de drumeție, și hărțile cicloturistice oferă atât perspectivă 2D, cât și perspectivă 3D pentru Masivul Poiana Ruscă.


Îți dorești să te familiarizezi cât mai bine cu Munții Poiana Ruscă înainte de a porni într-o drumeție? Pentru acest lucru poți avea în vedere inclusiv o hartă turistică zonală, dar și un minighid turistic. Cu ajutorul acestui pachet conceput de echipa Munții:Carpați pentru drumeții și cicloturism vei putea să descoperi frumusețile Munților Poiana Ruscă și vei putea să organizezi cât mai bine orice drumeție sau tură cu bicicleta în acești munți. Pachetul nostru pentru drumeție te poate ajuta să găsești cel mai bun punct de pornire în drumeție, dar și să te orientezi atunci când deja te afli pe traseele turistice. 


Pune Munții Poiana Ruscă pe lista viitoarelor destinații pentru drumeție și folosește materialele noastre pentru organizarea drumețiilor!